Skip to main content

Socialdemokraterna (S) och miljöpartiet (MP) sviker Sigtunaborna

By 5 juni, 2018Nyheter

När regeringens plan för infrastruktursatsningar de kommande tio åren, den s.k. Nationella planen, offentliggjordes igår visar det sig att den socialdemokratiskt styrda regeringen sätter stopp för utbyggnaden av Märsta station.

I februari 2017 träffades en överenskommelse mellan Trafikverket, Stockholms läns landsting och Sigtuna kommun. Den innebar att Trafikverket (staten) skulle investera 737 miljoner kronor i ombyggnationen av Märsta station. Vidare skulle landstinget satsa ca 35 miljoner och Sigtuna kommun ca 150-200 miljoner kronor. Nu har regeringen beslutat att inte satsa en enda krona på Märsta station, vilket gör att hela planeringen för en utbyggnad av stationen samt området kring stationen, faller.

I samband med överenskommelsen 2017 besökte dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson (S) Märsta station och gjorde, tillsammans med dåvarande kommunalrådet Ibrahim Khalifa (S), ett stort nummer av den kommande satsningen. Hon underströk då värdet av satsningar runt Arlanda för att säkra flygplatsens utveckling och påtalade särskilt vikten av tillgänglighet till Arlanda som bl.a. innefattade en utbyggnad av Märsta station samt en breddning av E4 mellan Upplands Väsby och Arlanda. Ingen av dessa satsningar finns nu längre med i regeringens tioårsplan.

  • Det är ett stort svek mot såväl invånarna i Sigtuna kommun som mot Arlandaregionen i sin helhet och den S-ledda regeringen har genom besluten förlorat sin trovärdighet i Arlandafrågan, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun. Alla utspel från socialdemokraterna om flygstrategi, Arlandas betydelse för hela landets utveckling, tillsättande av ett Arlandaråd, osv. blir bara tomma ord när det nu visar sig att helt nödvändiga infrastruktursatsningar uteblir.
  • Sigtuna kommun har kommit långt i planeringen av området runt Märsta station, fortsätter Olov Holst. Vi har bl.a. identifierat möjligheterna att bygga upp till 3 500 bostäder i direkt anslutning till stationen. Men nu stänger S och MP dörren till utvecklingen som hade gynnat Sigtuna kommun, Arlanda flygplats, Stockholmsregionen, hela landet och, inte minst, den långsiktiga ekologiska hållbarheten. Möjligheten att bygga så många bostäder i direkt anslutning till en pendeltågsstation och kollektivtrafiknod finns inte på många andra platser i Stockholmsregionen. Men nu stoppar alltså S och MP även den genom att inte bygga ut Märsta station i enlighet med den tidigare tecknade överenskommelsen.
  • Jag utgår från att S och MP lokalt går ut och kraftfullt fördömer sin egen regerings stora svek mot kommuninvånarna, avslutar Olov Holst.

 

Vid frågor, vänligen kontakta:
Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M) 070-663 06 62
Helle Nyman, politisk sekreterare (M) 073-333 83 18

 

Märsta 2018-06-05

Leave a Reply