
Sigtuna kommun arbetar för att ge invånarna bästa möjliga service. Äldreomsorgen är inte undantagen, även om det är lätt att tro av den dystra bild som så ofta målas upp. Det är dags att lyfta blicken och se helheten, för det händer många bra saker inom äldreomsorgen. Socialstyrelsens brukarundersökningar har under många år har visat dåliga resultat. Flertaliga försök har gjorts från den dåvarande politiska ledningen för att höja kvaliteten, men resultaten har uteblivit. Att förbättra kvaliteten för våra äldre har därför varit högt upp på agendan sedan vi tog över styret i Sigtuna kommun.
Vi har goda förutsättningar för att leverera vård och omsorg med kvalitet och trygghet. På våra boenden arbetar personal med hög kompetens. Andelen omsorgspersonal med adekvat utbildning är faktiskt så hög att vi placerar oss i toppen bland landets kommuner. Det är någonting vi ska vara stolta över och värna om. Vi placerar oss även högt vid mätningar av kvalitetsaspekter på särskilt boende. Ett mätetal där bland annat faktorer som möjlighet till utevistelse, måltider och aktiviteter vägs in. Trots detta har vi en låg nöjdhet bland våra brukare och så har det sett ut under en lång tid. När förutsättningarna finns, men resultaten fortfarande haltar, behöver man tänka nytt.
Vi har inte längre boendevärdar på våra särskilda boenden. Personaltätheten är något lägre än förra året. Det är sant. Vad som också är sant är att våra fyra boenden nu har en jämnare fördelning av personaltäthet, vilket ger dem mer lika förutsättningar att leverera god omsorg. Det finns även möjlighet att tänka nytt kring aktiviteter och hur de ska utformas.
På våra särskilda boenden har förvaltningen satt igång ett omfattande arbete för att öka nöjdheten hos både medarbetare och brukare. Inom organisationen riktas resurserna mot ledarskapsutveckling, arbetsmiljö, samt kompetensutveckling inom palliativ vård och utbildning i demens.
För att öka nöjdheten hos våra brukare utformas aktiviteter utifrån individens önskemål och behov, vilket är en förändring från hur aktiviteter arrangerats tidigare. Det sker även ett arbete för att höja kvaliteten i samband med måltiderna på våra boenden.
Det är stora omställningar som har påbörjats när det gäller äldreomsorgen i vår kommun. Målet är bättre kvalitet, trygg vård och ökad nöjdhet. Det kommer att ta tid och bitvis vara turbulent, men det händer bra saker inom äldreomsorgen.
Josefin Brodd, ordförande äldre- och omsorgsnämnden